al contingut a la navegació Informació de contacte

De la plana a la Serra

Es tracta d'una ruta circular amb inici i final a Castellserà que travessa la Serra de Bellmunt Almenara senyalitzada al llarg de tot el seu recorregut amb el color blau cel.

Al llarg de la ruta trobarem senyals explicatives sobre alguns punts interessants, com per exemple el terraplè del canal, cabanes de tàpia, l’església de Sant Sebastià, fites de terme o aixoplucs.

A banda d’aquests indrets us recomanem que tingueu els ulls ben oberts, doncs qualsevol racó té el seu encant, podent-vos creuar amb una au estepària o una flor endèmica de la serra. I si hi aneu cap al vespre podreu contemplar una meravellosa posta de sol.

Aquesta ruta enllaça amb la Ruta del Camí Ral, ruta circular de 43km de longitud que travessa longitudinalment la Serra de Bellmunt Almenara i que té com a color distintiu el color verd.

D'aquesta ruta també destacaríem la possibilitat d'observar la transformació que hi va haver en aquest territori amb l'arribada de l'aigua del Canal d'Urgell.

Abans de l’arribada de l’aigua tot el territori era una plana àrida i homogènia on es podien observar especies vegetals estepàries, quasi bé no hi havia masses arbrades, les especies més abundants eren el garric i l’arçot, hi havia una reduïda però interessant avifauna d’ocells esteparis.

La xarxa hidràulica del canal d’Urgell va millorar l'economia i va transformar el paisatge de tota una plana: Aparegueren espontàniament especies de ribera (xops, àlbers, salses,...), mentre que d’altres foren plantades (plàtans, freixes,..) conformant llargues alineacions arbrades que assenyalaven aquests cursos d’aigua.

Es per aquest motiu que la serra de Bellmunt-Almenara, alhora que en sortia perjudicada per no haver estat regada, es convertia en un element singular únic el territori i clau per la conservació d’un valuós patrimoni.