al contingut a la navegació Informació de contacte

De Castellserà al Pilar d'Almenara

Es tracta d'una ruta senyalitzada que ens duu de Castellserà al Pilar d'Almenara, i que fins al pont de l'Aiguader està senyalitzada com la ruta de Castellserà i des d'aquest punt fins al Pilar d'Almenara segueix per la ruta del Camí Ral, senyalitzada amb color verd. I que a la vegada podem enllaçar amb la ruta que ens arriba fins a Agramunt.

La singularitat d'aquesta ruta està en poder arribar des de Castellserà a un dels punts més emblemàtics de la Serra de Bellmunt-Almenara, el Pilar d'Almenara, on podreu observar la geologia i el paisatge general de la zona, alhora que veure grans rapinyaires com l’Àguila daurada.

Al llarg del seu recorregut es troben elements interessants d'arquitectura popular i es pot conèixer directament com la construcció del Canal d'Urgell va transformar el paisatge d'aquest territori.

Abans de l’arribada de l’aigua tot era una plana àrida i homogènia on es podien observar especies vegetals estepàries, quasi bé no hi havia masses arbrades, les especies més abundants eren el garric i l’arçot, hi havia una reduïda però interessant avifauna d’ocells esteparis.

La xarxa hidràulica del canal d’Urgell va millorar l'economia i va transformar el paisatge de tota una plana: Aparegueren espontàniament especies de ribera (xops, àlbers, salses,...), mentre que d’altres foren plantades (plàtans, freixes,..) conformant llargues alineacions arbrades que assenyalaven aquests cursos d’aigua.

Es per aquest motiu que la serra de Bellmunt-Almenara, alhora que en sortia perjudicada per no haver estat regada, es convertia en un element singular únic el territori i clau per la conservació d’un valuós patrimoni.