al contingut a la navegació Informació de contacte

El nom de la localitat

Sobre el nom de la nostra localitat hi ha una llegenda que, més o menys, diu així:

Quan el poble ja estava conquerit als musulmans, com que el comte d'Urgell Ermengol IV va ser ajudat d'igual i important manera per part d'un bisbe i d'un noble, el comte els va donar la localitat perquè hi construïssin el que, segons ells, més hi fes falta. Es reuniren el noble i el bisbe i discutiren sobre el que hi havien d'edificar. El bisbe, com és natural i per a augmentar la fe, hi volia un monestir. El noble, per a defensar el territori, hi volia un castell. I ja veus aquí, que el bisbe deia que havia de ser un monestir i que el noble deia que havia de ser un castell. Que si un castell, que si un monestir. Que si un monestir que si un castell. I com més discutiren, més s'entossudien i fins i tot començaren a escridassar-se, fins que fora de si, el noble tragué l'espasa i amb un fort cop damunt de la taula digué: un castell serà! I d'aquí ve el nom del poble: Castellserà.
És clar que això només és una llegenda i que la realitat és ben diferent. El nom del nostre poble, segons opinen els estudiosos entesos en aquesta matèria, ve del nom del lloc d'on procedien els primers habitants cristians que repoblaren aquest lloc.
Com que els primers habitants, la majoria d'ells venien d'un altre poble que hi ha al Solsonès, que també es diu Castellserà, van posar a aquest nou poble el nom que ja tenia la seva localitat d'on procedien: Castellserà. Ara hi ha dos localitats que es diuen igual: un poble a l'Urgell i un poble al Solsonès.